LOGIN
Chocolade Compleet reist verder!
Trend Tour Gent
Goede ideeën krijgen en enthousiast worden. Dat is inspiratie opdoen en dat is ook waar Chocolade Compleet voor gaat. En waar anders kan dat, binnen de creatieve wereld van chocolade, beter dan bij onze zuiderburen? Na een succesvolle dag in Antwerpen in april zijn we op 6 juni verder gereisd naar Gent met opnieuw een volle bus enthousiaste klanten.

Gent is net wat kleiner dan Antwerpen, maar de winkels die we bezochten blijven zeker niet achter bij de chocolade-trends die we ook in Antwerpen zagen. Te voet leidde de tour ons langs de mooiste winkels met ieder een eigen verhaal, prachtige creaties en verbluffende smaken. In totaal ontdekten 50 chocoladeliefhebbers de binnenstad van Gent.
 
We bezochten Chocolaterie Van Hecke. Sinds 1937 een gevestigd bedrijf in de Koestraat waar inmiddels de derde en vierde generatie samen in zowel de winkel als productie staat. De nieuwe generatie zorgde voor de nodige vernieuwing zoals een nieuw logo, nieuwe moderne verpakkingen, een tea room en ze serveren tegenwoordig naar chocolade en patisserie ook luxe broden. Alles volgens de kernwaarden: versheid en kwaliteit. Ook geeft de patissier regelmatig chocolade workshops in het atelier. We proeven hier een fris en luchtig dessertje van onder andere mango, passievrucht en chocolade crumble. Daarnaast krijgen een vrolijke Green Blossom chocoladelolly, welke de zaak vorige zomer serveerde op Tomorrowland.
 
In de winkel van patissier en chocolatier Joost Arijs draait het om de puurheid van de ingrediënten. Er wordt gewerkt met verfijnde, zuivere smaken en een subtiel spel van texturen en contrasten. De winkelinrichting straalt ‘less is more’ uit, zodat de kleurrijke producten de hoofdrol spelen in de vitrine . Na een zoete verwennerij in de vorm van een frambozen macaron nemen we plaats op het terras. Hier krijgen we een waar kunstwerkje geserveerd, opgebouwd uit verschillende laagjes met o.a. krokante praliné feuilletine biscuit, crémeux van hazelnoot, karamel-melkchocolademousse en een hazelnoot dacquoise. Het gebakje is geairbrusht voor een fluweelzachte, stijlvolle look.
 
Chocolade met een eigen verhaal
Vervolgens leidt de tour ons naar Mayana Chocoladebar. Een stukje uit het centrum, gelegen in een studentenbuurt, wanen we ons even in een exotisch oord hier heel ver vandaan. Je wordt bij binnenkomst verwelkomt door de aangename chocoladegeur van versgebakken brownies en indrukwekkende tribal-muziek. Mayana hint uiteraard naar de cultuur van de Maya’s en werkt volledig volgens het Planet People Profit concept. De eigenaar heeft veel passie voor duurzame chocolade en streeft altijd naar eerlijke en transparante inkoop van al zijn grondstoffen. Naast de brownie met eigen gekozen topping proeven we hier van de eerste batch eigen gemaakte chocolade.
 
De winkel van Van Hoorebeke is gesitueerd op een toplocatie aan het Sint-Baafsplein en is onlangs gerestyled. De quote ‘Chocolate is the key to happines’ komt binnenkort nog als finishing touch aan de muur te hangen in maar liefst 8 talen. Ideaal voor de toeristen aan wie ze bij Van Hoorebeke dagelijks met alle liefde uitleg en persoonlijk advies geven. Ze zweren hier bij het werken met verse ingrediënten en hebben de recepten helemaal geperfectioneerd. We proeven drie pralines en kunnen als bezoeker door een glazen plaat in de vloer de productieruimte bekijken.
 
Smaken met diepgang
Een van de groepen sluit de Trend Tour af bij Yuzu, waar de eigenaar vertelt dat hij na een carrière- switch zijn passie voor archeologie en interesse in de Japanse cultuur heeft gecombineerd met de chocolade. Aan de hand van een gevoel/herinnering, een film(personage) of een inspirerende locatie wordt een diepere betekenis gegeven aan smaken. De minimalistische pralines hebben allemaal exact dezelfde vorm, wat het geheel een strakke uitstraling geeft. Het onderscheid wordt gemaakt door decoratie, buitengewone smaakcombinaties en uiteraard het unieke verhaal per praline. Smaken als eekhoorntjesbrood, tabak en whisky en zwarte truffel en tonkabonen springen in het oog. Het assortiment verschilt van dag tot dag aangezien er van iedere praline slechts 96 stuks worden geproduceerd. Op is op. We proeven pralines naar eigen keuze en worden verrast met een kunstwerkje wanneer we een doosje laten vullen. Het heeft iets weg van een chocolade schilderijtje, die je eigenlijk niet op wilt eten.
 
De Chocolade Compleet Trend Tour naar Gent sloten we af met een paar uurtjes vrije tijd om te dineren of de tips uit het programmaboekje te ontdekken. Maar de meeste deelnemers hebben elkaar opgezocht op het terras aan het water. De bus bracht ons vervolgens voldaan en met bergen inspiratie op zak terug naar Zundert.

Ook behoefte aan inspiratie? Meld je aan op deze website als je op de hoogte gehouden wilt worden over onze Trend Tours, masterclasses, demo’s, recepten, cursussen en nog veel meer!

Met smakelijke choco-groet,
Team Chocolade Compleet
© Chocolade Compleet 2022

Alle rechten voorbehouden

Privacyverklaring
Volg ons op