LOGIN
Beleving in de chocoladefabriek te Wieze
Op woensdag 23 januari reisden we af naar Wieze, een klein plaatsje in België waar de grootste chocoladefabriek ter wereld staat. Hier wordt de beroemde Callebaut chocolade gemaakt en Chocolade Compleet begeleidde ruim 40 klanten voor een uniek kijkje in deze fabriek.
 
Gelukkig was de sneeuwval van de dag ervoor een heel eind bedaard en konden de deelnemers de Chocolate Academy in Zundert bereiken. Met een bus vol klanten en goede zin vetrokken we naar Wieze waar we ontvangen werden met koffie en thee – of natuurlijk een warme chocolademelk – met een choco-versnapering. Daarna splitste de groep zich op voor het dagprogramma.
 
Van jute zak tot chocoladeblok
De eerste groep vertrok met een begeleider voor de rondleiding in de fabriek. Door middel van koptelefoons was de begeleider goed te verstaan, zelfs in de luidruchtige fabriek! De tour begint bij de opslagruimte waar de bonen in jute zakken metershoog zijn opgestapeld. Hier start hun reis van boon naar chocolade. Daarna zien we iedere stap van het proces en proeven we telkens de veranderingen die plaatsvinden tijdens dit proces. Steeds meer begint het te lijken op de chocolade die we allemaal kennen.
 
Na het delen van inzichten en ervaringen onder het genot van een gezamenlijke lunch, pakken we het programma weer op met de chocoladedemonstratie. Meester Patissier Hidde de Brabander verwelkomt iedereen in de patisserieruimte. Deze vult zich met enthousiaste vakgenoten en Hidde gaat als een wervelwind van start.  
 
Kleur als smaakbeleving
Het enthousiasme van Hidde is aanstekelijk. Hij neemt ons aan de hand mee langs verschillende recepten voor mooie voorjaarsproducten. Hidde biedt inspiratie voor o.a. Valentijnsdag, Moederdag en Pasen. Hij laat verschillende decoratietechnieken zien. Van tapen tot strijken en het kwasten van paaseieren. Ook geeft hij praktische tips om gemakkelijker te kunnen produceren. Zo is het van belang dat er geen lucht onder de tape zit, je voor het strijken ook make-upkwasten kunt gebruiken en een tandenborstel voor een speels spetter-effect.
Verder gebruikt Hidde truffelkogels en maakt hij chocolade-lolly’s met transfersheets, marmereffect en druip-methode. Hij legt uit dat onze hersenen ons voor de gek houden met wat we lekker vinden en wat we proeven, want kleur zorgt ook voor smaakbeleving. We krijgen daarom het effect te zien van bietenpoeder als toevoeging bij de Ruby ganache die Hidde maakt. Verder proeven we nog van een heerlijke Ruby en Gold chocoladepasta en gaan er smaakvolle Gold en Ruby truffels rond.
 
Bedankt allemaal voor de inspirerende en geslaagde dag in Wieze en graag tot een volgend bezoek!
© Chocolade Compleet 2022

Alle rechten voorbehouden

Privacyverklaring
Volg ons op