LOGIN
Delicious Sweetness, Den Haag
Ontdekkingsreis naar de winkel van haar dromen!
Van thuisbakkerij tot eigen patisseriewinkel in het oude centrum van de Hofstad. Kelly Koopmans deed het. In het voorjaar van 2016 opende zij Delicious Sweetness. Het resultaat van keihard werken en je eigen gevoel volgen, vertelt de eigenaresse, die ook hard in aanraking kwam met de keerzijde van hoge klantverwachtingen. Trainingen van Chocolade Compleet boden uitkomst. ‘Ik leerde zó veel bij. Nu kan ik mijn klanten topkwaliteit bieden en voor mezelf de slimste keuzes maken.’

Hoewel Kelly tijdens diverse opleidingen aan het bakkersvak had geproefd, belandde ze in de horeca. Haar voorliefde voor zoet verdween echter nooit. Op haar 25e, toen ze drie dagen per week werkte als hotelreceptioniste, besloot ze thuis haar eigen taartenbedrijfje op te zetten. Bruidstaarten, verjaardagstaarten, taarten voor horeca… De serre werd verbouwd. Toen er soms wel dertig dozen klaarstonden, werd het huis echt te klein. Even huurde Kelly een externe ruimte, tot zich in de Haagse binnenstad een unieke kans voordeed.

Plezier op eerste plaats

Zo belandde Delicious Sweetness april 2016 op de Denneweg. Een straat met allure. Boetiekjes, delicatessenwinkels en horeca wisselen elkaar af en er hangt een prettige sfeer. ‘Perfect voor mijn Franse patisserie. De juiste locatie was een absolute voorwaarde om deze stap te maken, want ik wil door de juiste klanten gezien worden’, vertelt Kelly zelfverzekerd. Ze luistert sterk naar haar gevoel, en denkt goed na over welke opdrachten ze aanneemt en afslaat. ‘Ik wil er vooral plezier in hebben. Het is nu echt mijn droomwinkel. Lief, schattig, klein. ‘t Is hard werken, maar zo gaaf!’

Wit uitgeslagen letters

Nog geen jaar eerder, in 2015, was Kelly gestart met het maken van chocoladeletters. Dat jaar leverde ze er ruim 500 af op bestelling. Alles ging voor de wind. Totdat een grote klant klaagde over wit uitgeslagen letters. Kelly baalde ontzettend. Waarom juist bij hém? Ze nam ze allemaal terug en bleef zitten met de vraag wat ze fout had gedaan. Natuurlijk had Kelly zich wel eens georiënteerd op cursussen, maar die waren haar te duur en te tijdrovend. Nu wees haar accountmanager Kelly op de trainingen van Chocolade Compleet: één dag en scherp geprijsd. Dat móest ze doen!
‘Op de cursus van de Chocolate Academy ontdekte ik pas
de onbegrensde mogelijkheden van chocolade’

Onderscheiden met smaken

De cursus opende haar ogen. ‘Toen pas ontdekte ik de onbegrensde mogelijkheden van chocolade. Ik leerde dat je chocoladeletters ook kunt maken met water in plaats van boter. Ik maakte kennis met de smeltbak: wat een openbaring! En ik kwam achter de oorzaak van de wit uitgeslagen letters: temperatuurverschil in de opslagruimte van de klant. Had ik dat maar eerder geweten!’ Tijdens de cursus proefde Kelly vele soorten chocolades, gewoon om te ervaren wat nu het verschil in smaak is. Met die kennis op zak onderscheidt Kelly zich nu succesvol. ‘Smaakcombinaties die niet doorsnee zijn maar toch werken, daar hou ik van.’

Klanten waarderen authenticiteit

Kelly selecteert haar producten en ingrediënten zeer bewust. Hierdoor creëert ze een uniek assortiment en goede marges. Zo maakt ze haar eigen vanille-extract: een leuk extra product én een ingrediënt waarmee ze haar eigen kosten iets drukt. Kelly maakt ook haar eigen salted caramel en jams in bijzondere smaken. ‘Iedereen weet meteen dat het handgemaakt is. Ook de authentieke uitstraling draagt daaraan bij, in dit geval de verpakking in een apart potje. Vind ik heerlijk om te bedenken, terwijl klanten het waarderen.’

Overdenk je klanten en producten

Inmiddels loopt Delicious Sweetness zo goed dat het ‘derde kanaal’ geen prioriteit meer heeft. ‘Ik moet keuzes maken. Bruidstaarten doe ik ook nog maar mondjesmaat, terwijl ik met verjaardagstaarten helemaal ben gestopt.’ Kelly kijkt voortdurend hoe ze haar tijd het best kan besteden. Welke klanten en producten behoud je, en van welke kun je beter afscheid nemen? ‘Het is belangrijk om te kijken wat het je oplevert, maar ook hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Via Chocolade Compleet heb ik net Opéra ontdekt, een heerlijk Frans gebakje gemaakt met chocolade en koffie. Is in Nederland niet veel verkrijgbaar, maar past perfect in mijn winkel!’

Volg je hart!

Het liefst produceert Kelly alles zelf. In de toekomst wil ze ook haar eigen bonbons maken. ‘Klanten vragen er al om, maar dat vergt weer een investering in mallen. Bovendien wil ik mij deze kunst eerst helemaal eigen maken. Ik heb geen trek in een witte-letter-déjà-vu’, lacht ze. ‘Gelukkig zijn er tal van cursussen en workshops binnen Chocolade Compleet. En nee, van uitstel komt geen afstel’, voegt Kelly eraan toe. ‘Ik volg namelijk gewoon mijn hart. Ten eerste omdat ik wil doen wat ik leuk vind. Ten tweede omdat ik dan achter mijn producten sta. En als je met passie bezig bent, dan voelt je klant dat ook.’
© Chocolade Compleet 2019

Alle rechten voorbehouden

Disclaimer