LOGIN
Bakkerij Voordijk, Ridderkerk
Van brood- en banketbakker
naar succesvolle chocoladebereider
Al meer dan 10 jaar hebben Geert en Ina Voordijk een bakkerij in Ridderkerk. Sinds 2013 produceren zij ook chocoladeproducten, op een aparte locatie. De investering was fors maar weldoordacht: chocolade beslaat nu al tien procent van de totale productie. De waarde van Chocolade Compleet was – en is – groot, vertelt Geert: ‘Het is fijn om brede ondersteuning te voelen van één specialist op alle gebieden, van grondstof en machines tot trainingen en verpakking.’

In de aparte hal worden chocoladeproducten gemaakt voor de vijf winkels van Bakkerij Voordijk (ook van Geert zijn broers) én voor grote retailers. Geert: ‘We zijn rustig begonnen, maar hadden direct een duidelijke focus op onze doelen met chocolade. Daarom is de productie volledig gescheiden van de bakkerij. We verwerken grote hoeveelheden en afnemers stellen hoge eisen. Zelf willen wij ook de beste en meest constante kwaliteit leveren. Dus maken we alles zelf, zelfs de bonbonvullingen.’

Helder financieel plaatje

Deze ambities vergden investeringen. In locatie en machines, maar ook in personeel en kennis. Het eerste jaar was dan ook niet winstgevend. Ina: ‘Dat wisten we van te voren. We zagen chocolade als hoogwaardige uitbreiding van ons assortiment. Dan kun je bijvoorbeeld niet bezuinigen op airco’s.’ Geert en Ina hebben het totale financiële plaatje helder, van terugverdientijd op lange termijn tot verkoopprijzen op korte termijn. ‘Niet alleen de grondstoffen en arbeidsuren, maar ook de verpakking drukt je marge. Beko Verpakkingen helpt je slimme keuzes te maken.’

Investeren in kennis

Bij Chocolade Compleet vond het ondernemerspaar ook de nodige kennis. Een aantal van hun medewerkers volgde cursussen in de Chocolate Academy. De investeringen wierpen hun vruchten snel af: binnen een paar jaar is chocolade uitgegroeid tot tien procent van de totale productie. Op de chocolade-afdeling werkt inmiddels een team van zestien mensen, geleid door chocolatier Mark van Dalen. ‘We zetten ook regelmatig stagiaires in. Omdat wij alle chocolade zelf maken, zijn we een interessant leerbedrijf’, aldus Mark.

Altijd originele producten

Enthousiast leidt Mark ons door ‘zijn’ hal. Stapels kratten met voorverpakte chocolade staan klaar voor een van de grootste retailers van Nederland. De medewerkers zijn zichtbaar trots. vandaag werken ze aan het standaardassortiment: pindarotsjes, flikken en kleurrijke bonbons. Daarnaast speelt Voordijk in op elke feestdag en elk seizoen. Mark: ‘Klanten weten nu dat ze voor originele producten bij Voordijk moeten zijn, van Kerstmis tot Vaderdag!’

Van cutter tot koeltunnel

Al wandelend legt Mark uit waar de machnies voor dienen. ‘De koeltunnel: je moet behoorlijke productie draaien om deze terug te verdienen, maar voor ons is het ideaal. Met onze vulmachine kunnen we acht bonbons tegelijk vullen; bespaart enorm veel tijd en geknoei. In de warmhoudkast smelten we chocolade en houden we het op temperatuur, zodat het direct één van de drie tempereermachines in kan. Als je zelf vullingen maakt, is de cutter onmisbaar. En ondanks al dit moois van Beko Techniek blijft er nog genoeg handwerk over. Bijvoorbeeld het afwerken en garneren van eindproducten.

Tips van de chocolatier

Zou Mark tips hebben voor collega’s die ook met chocolade werken of daarmee willen beginnen? ‘Was de bonbonkratjes altijd, ook al lijken ze niet echt vies, en laat ze goed drogen. Werk niet ad hoc maar chargematig en volgens een planning. Denk naast creativiteit en kwaliteit óók aan hygiëne. Maak de juiste productkeuzes, passend bij je mogelijkheden. Probeer voldoende op voorraad te houden zodat je je klanten snel kunt bedienen. En verlies de productiedatum nooit uit het oog: ambachtelijke chocolade moet altijd vers zijn.’

Van idee naar totaaloplossing

Van brood- en banketbakker naar succesvolle chocoladebereider: Geert en Ina Voordijk bewijzen dat het kan, mede dankzij Chocolade Compleet. Geert: ‘Beko Techniek, Beko Verpakkingen, de Chocolate Academy, en natuurlijk de beste chocolade van Callebaut. Deze partners helpen onze ideeën te vertalen naar een totaaloplossing die ons past als een handschoen.’
 

‘De partners van Chocolade Compleet helpen onze ideeën te vertalen
naar een totaaloplossing die ons past als een handschoen!’

 
Bakkerij Voordijk is een volbloed familiebedrijf. Al sinds 1897 worden hier dagelijks de lekkerste producten vers gebakken. De huidige winkels zijn in handen van de zesde generatie, drie broers. Kees runt de vestiging in Oud-Beijerland. Hans is eigenaar van bakkerij ‘Den Soeten Inval’ in Goes. En Geert Voordijk heeft in Ridderkerk een bakkerij met aparte locatie voor de chocolade-afdeling.
© Chocolade Compleet 2019

Alle rechten voorbehouden

Disclaimer