LOGIN
Bakker Boer, Goes
De kracht van eenvoud: in 1 jaar naar ambachtelijk rendement
Sjako en Mariska zijn eigenaar van Bakker Boer in Goes. Het familiebedrijf staat al drie generaties bekend om zijn heerlijke brood en banket. Tot een jaar geleden, toen Mariska zich ging toespitsen op het maken van chocolade. Tijd voor Chocolade Compleet. Beko Advies hielp met het investeringsplan, Beko Techniek leverde machines en gereedschappen. Mariska maakt de balans op: ‘Klanten reageren enthousiast, de marges zijn goed, wij hebben er ontzettend veel plezier in en zelfs onze banketbakkers raken extra geïnspireerd!’

Bakker Boer heeft twee locaties. In Goes worden brood- en korstproducten gemaakt. In Kloetinge staat de oude bakkerij met winkel. Hier wordt sinds jaar en dag het banket gemaakt, en nu dus ook chocoladeproducten. Mariska: ‘We hebben een voormalige kantoorruimte omgetoverd tot chocolademakerij. Na de eerste continue tempereerder van 40 liter volgde al snel een tweede, plus een aantal smeltbakken en heel veel mallen. De vraag steeg namelijk snel. Naast onze eigen winkels leveren wij ook aan verzorgingshuizen en bedrijven. Ook maken wij diverse relatiegeschenken.’

Ingespeeld team

Mariska bestiert de chocolademakerij samen met Marja. Tot voor kort pakte zij de chocolaatjes alleen in. Een cursus van Chocolade Compleet en veel enthousiasme maakten van Marja in no-time een echte chocoladekunstenaar. ‘We zijn een ingespeeld team. Als de één de flikken spuit, legt de ander de nootjes erop. We zijn erg precies en houden elkaar scherp. En mislukt er toch iets? Dan gaat het zo weer terug de smeltbak in!’, bekent Marja met een knipoog.

Hulp van patissier

Een paar keer per jaar krijgen de dames bezoek van een patissier van Chocolade Compleet. Hij geeft tips, introduceert nieuwe technieken en helpt bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo biedt Bakker Boer sinds kort gelegenheidsrepen met behulp van chocoladeletterdozen. De één spuit de chocolade, de ander decoreert af met leuke chocoladefiguurtjes en voegt een tekst toe. ‘Een superleuk cadeau om te geven, en voor ons leuk om te maken’, aldus Mariska.

Ook banket naar hoger niveau

Rond Sinterklaas maakten de dames 700 chocoladeletters uit mallen. Marja ging helemaal los met streepjes en toefjes. ‘Onze letters waren zo populair dat mensen speciaal kwamen vragen naar “Die letters met kringeltjes!”’, lacht Marja. Inmiddels maakt Mariska ook de decoraties voor het banket zelf, van kerstklokjes tot schildjes. ‘Simpel en toch uniek. Zo geven we ook die producten een onderscheidende en ambachtelijke uitstraling. Het leuke is dat het ook onze banketbakkers prikkelt: zij willen niet achterblijven bij het chocoladesucces en leggen hun eigen lat nóg hoger.’

‘Samen met Beko Advies hebben we vooraf nauwkeurig
de kosten en de beoogde rendementen doorgerekend’

Vooraf sceptisch

De nieuwe chocolade-afdeling brengt Bakker Boer extra rendement. De investering betaalt zich terug. Mariska: ‘Samen met Silvia van Beko Advies hadden we vooraf nauwkeurig de kosten en de beoogde rendementen doorgerekend. Sjako’s moeder was toen nog sceptisch: Hoe kun je nou geld verdienen aan freubelen met chocola? Dat is nu wel verdwenen.’ De grootste investeringen waren de continue tempereerders, waarbij ze honderd mallen mochten uitzoeken. Doordat ze veel productie kunnen draaien zijn de marges goed.

‘Het is iets magisch’

Sjako en Mariska ervaren het nu zelf: chocolade is iets bijzonders. ‘In de dertig jaar dat wij de bakkerij hebben, heeft nog nooit iemand gevraagd: Hé, hoe maak je dat brood nou? Maar over chocolade wil iedereen van alles weten! Het is iets magisch, het maakt mensen nieuwsgierig’, omschrijft Mariska. De chocolademakerij is dan ook echt haar trots. Samen met Marja haalt ze er rendement én plezier uit. ‘Met de spontane leuke reacties van klanten als kers op de taart!’

Tip voor starters

‘Begin klein en begin pas met iets nieuws als je het eerste onder de knie hebt.’ Mariska begon met platte chocolade zoals repen en flikken. Daarna waagde ze de stap naar bonbons. ‘Pas als je de basistechnieken goed beheerst, kun je op zoek naar nieuwe uitdagingen. Stap voor stap. Dus hoe verleidelijk ook: niet alles tegelijk willen!
© Chocolade Compleet 2019

Alle rechten voorbehouden

Disclaimer